Çanakkale Türküsünün Hikayesi
Çanakkale Cephesi çok önemlidir bütün dünyayı etkilemiştir. Çanakkale savaşı esnasında çıkan bu türkü yıllardır söylenmektedir. Çanakkale türküsünün ortay çıkışı bir mektupta anlatılır. Bu mektubun sahibi Emrullah Nutku’nun kardeşi olan Seyfullah’a aittir. Seyfullah 1903 senesinde doğmuştur. Savaş öncesi dönemde Seyfullah lise 1.sınıfta okumaktaydı. Seyfullah’ın bu mektubu 29 Eylül 1914 tarihine aittir. Mektup üzerindeki tarih 29 Eylül 1914 tür. Seyfullah Çanakkale’den annesine göndermiş olduğu mektupta şöyle yazmaktadır;
Sevgili Anneciğim,
İki senedir ayrı kalmış olduğumuz bu zaman artık sona eriyor. Sana ve aileme yeniden kavuşacağım için oldukça mutluyum. Okulumuzu hastane olarak kullanacakları için bizleri İstanbul’daki başka okullara göndereceklermiş öyle söyleniyor. Öğretmenlerimizde asker olacak. Bizden büyük üst dönem olan ağabeylerimiz, onlar ise gönüllü olarak askere katılacaklarmış. Türkçe dersi öğretmenimiz sınıfa gelerek bizlere veda etti, sınıfta fazla kalmadı. Giderken bize şunu söyledi; zamanı geldiğinde vatan için yapılan hizmet, okuldaki hizmetten daha kutsaldır, dedi.
Çanakkale: Kısa süre önce askerler sokaklardan geçmeye başladı. Askerler yollarda türkülerle ilerliyorlar. Kimileri atlar üzerinde kimileri develerin üzerinde yol alıp gidiyorlardı. Top arabaları da onlarla birlikte ilerliyordu. Savaşın çıkma ihtimali olduğunu dile getirdiler. İngilizlerin ve Fransızların gemilerinin boğazda dolaştıklarını işittik. Gemiler bu mekanları vuracaklarmış, fakat kısa bir süre sonra İstanbul’a gideceğiz ve bunları göremeyeceğim. Ben onları görmek isterdim. En Sonunda sizlerle görüşeceğimi iyi biliyorum.
Babamın ve senin ellerinden öper, kardeşlerime selam yollarım.
Bu türküyü Çanakkale Savaşı henüz başlamadan hazırlıkların olduğu sırada söyleniyor. Çanakkale Türküsü anonim bir özelliktedir. Türkü cephede iken savaş esnasında yazılmış ve dilden dile söylenmiştir. Türkü savaş sırasında şehit olan tüm askerlerin anısına yazılmıştır.
Savaşın hazırlıkları esnasında türkü ortaya çıkıyor. Savaş sırasında askerler tarafından söyleniyor, kendi dillerine uygun olarak türküyü söylüyorlar. Savaş bittikten sonrada ağızdan ağıza yayılarak günümüze kadar geliyor. 18 Mart tarihi altın harflerle yazılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf Devletleri arasında olmuştur.18 Mart 1915 senesin de başlamış olan Çanakkale Savaşı 9 Ocak 1916 tarihine kadar sürmüştür. Çok uzun süren bir savaştı.
Çanakkale zaferi dünya tarihine adını yazdıran onca imkansızlığa, olanaksızlığa rağmen Türk askerinin özgürlük mücadelesi ve vatan topraklarını düşmandan koruma amacıyla topyekûn kadın, erkek, yaşlı genç tüm insanların varını yoğunu ortaya koyduğu, sonuna kadar mücadele ettiği eşi benzeri olmayan bir savaştır. Çanakkale zaferi ile tüm imkansızlıklar başarılmıştır.
Siz değerli okurlarımızın yorumlarını bekliyoruz lütfen yorum yapmayı unutmayınız 🙂
Daha fazla hikaye okumak isterseniz Türküler ve Hikayeleri kategorimizi inceleyebilirsiniz.