Her Canlı Bir Fıtrat Üzeredir
Ders zili çalalı çok olmadı. Öğrenciler koştura koştura sınıfa girdi ve herkes yerine oturmaya başladı. Öğrencilerin arasındaki hengame aynı şekilde devam etti. Aradan kısa bir süre geçip gitti ve öğretmen sınıfa girdi. Bu öğretmen sessiz ve sakin bir kişiliğe sahipti.
Sınıfa girmesine rağmen öğrenciler arasındaki taşkınlık aynen devam ediyordu. Sessizce yerine oturdu ve öğrencilerin kendisi gibi sessiz bir şekilde beklemeleri için onlara bakıp durdu. Aradan biraz zaman geçti ve öğrencileri birbirlerini uyarmaya başladılar. Biraz önceki gürültüden eser kalmamıştı. Ortalık şimdi sessiz ve sakindi.
Öğretmen, derin derin öğrencilerin gözlerinin içine baktı. Derin bir iç çekti. Sonra yavaştan ders anlatmaya başladı. Her şey yolunda gibiydi.
Dersin sonlarına doğru bir öğrenci parmak kaldırıp söz istedi ve öğretmen o öğrenciye söz verdi: “Öğretmenim merakımdan soruyorum. Siz sınıfa girdiğiniz zaman sınıfta çok gürültü vardı. Fakat siz, yerinize sessizce geçip beklediniz ve hiçbir şey söylemediniz. Birçok öğretmenin yaptığı gibi bir davranış sergilemediniz. Bu durum da benim dikkatimi çekti. Bunun nedeni nedir acaba?”
Öğretmen yüzünde bir tebessüm ayağa kalktı ve şöyle cevap verdi: “Bakın çocuklar size bir hikaye anlatacağım ve cevabı da bu hikayenin içinde bulmuş olacaksınız. Bir gün bir derviş suyun kenarında bekliyormuş. Suya düşen bir akrep görmüş. Derviş, suya düşen akrebi kurtarmak istemiş. Akrebi kurtarmak için elini uzatmış ve akrep sokmuş. Derviş, tekrar akrebi kurtarmayı denemiş ve akrep yine sokmuş. Bu durumu gören kişiler dayanamayıp dervişe, ‘İyilik yapmak istediğin halde sana zarar veren bu akrebe daha ne diye yardım edersin be adam’ demişler. Derviş onlara dönüp, ‘Akrebin fıtratında sokmak var. Benim fıtratımda ise yaratılmış olanı sevmek ve onlara merhamet etme var. Akrep fıtratının gereğini yapıyor diye ben neden fıtratımı değiştireyim ki?’ şeklinde cevap vermiş”
Öğrenciler, öğretmenlerinin kendilerine anlattıkları bu hikayeden gerekli olan dersi çıkarmışlar. Öğrenciler kendi fıtratlarının gereğini yaparken öğretmen de kendi fıtratının gereğini yapmış ve bundan hiçbir şekilde ödün vermemiş.
İlgili Kategorilerimiz Mutlaka İnceleyin: