Kız Kulesi Hikayesi Efsanesi Nedir? İstanbulun İncisinin Anlamı

Kız Kulesi Hikayesi – Efsanesi Nedir?

Kızkulesi Adası, o dönemde Kubadabad Saltanat Kentinin haremliği olarak bilinirdi. Ada da etrafı büyük sularla çevrili bir tane kale ve tam orta yerinde yüksekçe bir tane kule bulunmaktaymış. Bu kalede Selçuklu Sultanının kız çocuğu yaşamaktaymış.

Rivayetlere göre Sultan, uykusunda kızının öleceğini ve buna da bir yılanın neden olacağını görmüş. Bu olaydan sonra bu yaptırdığı yüksek kalenin içindeki kuleye biricik kızını kapatmış. Bu kule içine yılan girmemesi için beton borular yardımı ile Adaya doğru sular ve sütler akıtılırmış. Yıllar, aylar, günler geçmiş bir gün biricik güzel Sultan aniden ateşlenip yatağa düşmüş. Ülkedeki en becerikli, en tanınmış hekimler getirilmiş.

Bu hekimler sultanın derdinin devasını çok zor bulmuşlar. Güzel sultan hekimlerin tedavileri ile bu hasatlıktan kurtulup ayağa kalkmış. Sağlığına huzuruna yeniden kavuşmuş. O günden sonra bu olayı, iyileşerek yeniden sağlığına kavuşmasını kutlamak için, dört bir yandan hediyeler gönderilmiş sultana. Kule hediye ile dolup taşmış.
Hediye gönderenlerden biride yaşlı bir köy kadını imiş. Bu kadın, güzel sultana bir sepet dolusu üzüm getirmiş, rivayete göre bu üzüm sepeti içinde meğer küçük bir yılan varmış. O gece yılan uykuda olan güzel sultanı sokup öldürmüş.

Kız Kulesi Leandros Hikayesi

Bir rivayette de şöyle geçer: Ovidius’un yitirdiği bir sevda hikâyesi olarak ta bilinir. Hero ve Leandros isimli iki gencin sevda hikayesidir. Hikâye Hero’nun kuleden gitmesiyle başlıyor. Hero, Afrodit’in rahibelerinden biriydi. Rahibe olmasından dolayı âşık olması imkansızdı, yasaktı. Seneler sonra bir gün Hero, bir törene katılmak için Afrodit’in tapınağından ayrılır.

O gün katılmış olduğu törende Leandros ile göze göze gelir. O an birbirlerine âşık olurlar. Leondros Hero’ yu görmek için her gece yüzerek kuleye gelir. O andan sonra aşklarının kutsallaştığı söylenmektedir. Bundan sonra Kız Kulesi her gece bu iki gencin sevdasına tanıklık eder.

Rivayete göre; Leondros’un yüzerek geldiği bir gün Hero, Leandros’un yolunu rahat bulmasına yardım etmek için sevda ateşini yakar. Bu ateş ise rüzgârın etkisiyle söner. Gece karanlığında Leandros yolunu kayıp eder. Boğazın sularında boğularak ölür. Sevgilisinin ölmesinden sonra Hero da kendini boğazın serin sularına teslim eder.

Battal Gazi Kız Kulesi Hikayesi

Osmanlı İmparatorluğu zamanında geçen efsaneye göre Battal Gazi, ordusuyla birlikte istanbulu feth etmeye gider.Üsküdar tekfuru bunu duyuncakızıyla birlikte kız kulesine sığınır hazinelerinide kız kulesine götürmüştür. Kız kulesine baskın yapan Battal Gazi tekfurun kızını ve hazineleri kaçırır. İstanbul’u fethe giden Battal Gazi kuşatmadan istediğini alamayınca Kız Kulesi karşısına ordusunu konuşlandırır ve tam 7 yıl orada kalır.

Battal Gazinin Üsküdar kıyılarına konuşlanmasının ve uzun bir süre orada kalmasının sebebi Üsküdar tekfurunun kızına aşık olmasıdır. Hatta günümüzde de sıkça kullanılan ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’ deyiminin kaynağı bu hikaye olduğu söylenmektedir.

Kız Kulesi İle Galata Kulesinin Aşkı

Kız Kulesi Boğazda boğzda zarif bir şekilde süzülen inci tanesi iken, Galata Kulesi ise, İstanbul’u maskülen ve güçlü bir sembolüydü.
Kız Kulesi boğazda yalnız ve zarif bir şekilde süzülürken karşısına Galata kulesi çıkıverir, o an galata kulesinin heybetli duruşundan etkilenen kız kulesi gözünü galata kulesinden alamaz. İİki kule İstanbulluların huzurunda birbirlerine aşık olurlar, ama kavuşamaz. Çünkü istanbul boğazı sanki bu aşka engel olmak için ikisinin arasını bir şerit gibi kesiyordur. İmkansız olan bu aşk karşısında Kız Kulesi gün geçtikçe erimeye başlamıştır, her gün galata kulesine olan aşkını kağıda kaleme döküyor şiirler ve mektuplar yazıyordu.


Günlerden bir gün Ahmet Çelebi Galata kulesinin tepesine çıkar. Amacı Galatadan Üsküdara uçmaktır. Galata kulesi Çelebiyi görür ve ısrarla Kız Kulesine Yazdığı mektupları götürmesi için tabiri caizse yalvarır durur. Çelebi bu ısrara dayanamaz ve Galata Kulesinin yüzyıllardır biriktirdiği mektupları alıp uçmaya karar verir. Çelebi uçmaya başlar ama o sırada müthiş bir rüzgar Çelebinin Kız kulkesine uçmasını engellemektedir, Salacak sahili civarında tüm mektuplar denize dökülür, bu sefer dalgalar yetişir Galata Kulesinin feryadına mektupları Kız Kulesine ulaştırır. Kız Kulesi artık Galata Kulesinin kendisine ne kadar aşık olduğunu anlamıştır.


Aşklarının karşılıklı olduğunu anladıktan sonra iki kulede dahada güzelleşir ve güzelleşir. KKavuşmaları imkansızdır ama karşılıklı bakışmaları dahi yeter onlara… Nesilden nedile anlatılır bu muhteşem aşk, İstanbul boğazının güzelliğine efsunlu bir hava katmıştır, şimdi ise aşklarını haykırabiliyorlar ve kendilerine takılan feneler birbirlerine mors alfabesi ile seni seviyorum mesajı yollayabiliyorlar.

Kız Kulesi Tarihi Nedir? Ne zaman, Nasıl ve Neden Yapılmıştır?

Kız Kulesinin tarihi günümüzden 2500 yıl önceye dayanmaktadır. Tarihi belgelerde ilk kez M.Ö 410 yılında bahsedilmiştir. Atinalı komutan Alkibiades tarafından yaptırılır amacı boğazdan geçen gemileri vergiye bağlamak ve bir askeri üs gibi kullanmaktır. İstanbulun Roma imparatorluğu tarafından feth edilmesi ile İmparator Manuel Comnenos kuleyi güçlendirerek tasarımını değiştirir ve ve kule artık tamamen bir savunma merkezi haline gelmiş olur. Osmanlı Devletinin fethinden sonra kulede mehter takımları halka melodiler çalmaya başlar. Günümüze kadar birçok badireler atlatan kız kulesi, 2000 yılında turizme kazandırıldı.

Kız Kulesini Kim Yaptırmıştır?

Kız Kulesini yaptıran Atinalı komutan Alkibiades’dir tam anlamıyla bir boğaz hakimiyeti kurmak ve boğazdan geçen gemilerden vergi almak için inşaa ettirmiştir.

Kız Kulesi Kaç Yıllık?

Kız kulesi kaç yıllık bir yapı sorusunu soruyor iseniz ilk olarak M.Ö 410 Yıllarında tarihi kayıtlara geçmiştir. Yani Kız Kulesi en az 2500 yıllık bir yapıdır.

Kız Kulesinin Eski Hali – İlk Halinin Resimleri

Kız Kulesinin İçi Nasıldır Görselleri

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Yalnız kız kulesi efsanesinin bazı yerlerini ben başka biliyodum mesela sultan hadta değilse onun kızı hasta oluyo diyo biliyorum ve yılanı duştanın kızını öldiriyor diye bilitorum ama hangisi doğru bilmem ama yinede teşekkür ederiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu