Şahmeran Hikayesi Nedir? Şahmeran Efsanesi Oku

Şahmeran Efsanesinin Hikayesi Nedir? Şahmeranın Aşkı

Şahmeran; Vücut olarak üst taraf çok güzel bir kadını, alt tarafı ise bir yılanı andıran, özellikle doğu kültürlerinin masallarında anlatılan mitolojik bir yaratık olarak bilinir. Bu hikâye Akdeniz’in Tarsus ili dolaylarında geçtiği bilinmektedir. Buradaki yılanlara Meran ismi verilirdi. Bu yılanlar gayet akıllı ve sulh içerisinde yaşamaktaydı.
Kraliçelerine ise; Şahmeran adı verilmekteydi. Şahmeranı ilk defa gören kişi, oduncu olan bir ailenin oğlu olan Cemsaptı. Cemşab, arkadaşları ile bir gün mağaraya gitmeye karar verir. Bu mağaraya bal çıkarmaya gidiyorlar. Fakat arkadaşları çok fazla bal alabilmek için onu mağarada bırakıp çıkarlar. Mağarada kalan Cemşab, aniden küçük bir ışık görür. Bu ışığı bıçağını kullanarak ışığın sızdığı deliği iyice genişletir.

Genişletmesiyle birlikte orada bir bahçe görür. Bu bahçe çok güzelmiş. Bahçede birbirinden güzel, birbirinden farklı çiçekler varmış. Ayrıca bir tane havuz ve bu havuzun içerisinde de birçok yılan bulunmaktaymış. Yıllarca bu mağarada kalır Cemşab ve bu kaldığı zaman içerisinde Şahmeran’ın ona güven duymasını sağlar. Fakat ailesini o kadar çok özler ki gitmek ister. Cemşap’ın üzülmesinde dayanamayan şahmeran ona gitmesi için izin verir. Fakat tek şartı vardı; yerini hiç kimseye söylememesini şart koşmuştur. Ancak böyle izin vermişti Cem Şap’ın gitmesine.

Cemşab mağaradan ayrılır Şahmeran’ın yerini hiç kimseye söylemez. Ta ki padişah hasta oluncaya kadar, şahmerandan kimseye söz etmez. Bir gün Vezir gelir ve padişahın hasta olduğunu söyler. Hasta olan padişahın sadece Şahmeran eti yiyerek iyileşebileceğini söyler. Bunun üzerine Cemşab Şahmeran’ın yerini onlara gösterir.
Cemşab buna çok üzülür. Rivayete göre Şahmeran, ona şunu söyler; suyunu kaynatıp vezire içirmesini, eti de padişaha vermesini söyler. Suyu içen Vezir ölür, padişah ise eti yiyerek iyileşir. Padişah iyileştikten sonra Cemşab’ı vezirliğe yükseltir. Rivayete göre, Şahmeran’ın ölümünden diğer yılanların haberi olmamış, bu durumu öğrendiklerinde ise Tarsus ilini istila edecekleri söylenmektedir.

Bazı söylentilere göre ise Cemşap bir lokman hekimdir ve Şahmeran’dan tıp bilimiyle ilgili çok fazla bilgi edinmiştir. Lokman Hekim efsanesine göre; bir adam tesadüfü olarak bir mağaraya girer. Bu adamı yılanlar Şahmeran’a götürür. Şahmeran ise mağaraya giren adama yerini bildiği için onu dışarı salamayacağını der. Bu adam zaman geçtikçe Şahmeran’ın güvenini kazanır. Bir gün ailesiyle tekrar görüşür fakat Şahmeran’ı görmesinden dolayı vücudu pul pul olur. Bu yüzden Şahmeran bu adama vücudunu asla hiç kimseye göstermemesini söyler.

Şahmeran Nerededir?

Şahmeran Mersin ilinin tarsus ilçesi yakınlarında bir mağaranın arkasında saklı kalan bir bahçede yaşamıştır rivayete göre.

Şahmeran Yılanı Nedir? Şahmeran Kimdir?

Şahmeran binbir türlü güzelliğin içerisinde yaşayan yılanların meran diye bahsedilen yılanların şahıdır. Üst tarafı olabildiğince alımlı güzel bir kadın alt tarafı ise bir yılandır.

Şahmeran Ne Demek?

Rivayete göre meran yılanlarının kraliçesine Şahmeran denmektedir.

Şahmeran Kimin Eseri?

Anonim olarak halk efsanesidir belirli bir kişinin eseri değildir.

Şahmeranı Kim Öldürdü? Nasıl Öldü?

Şahmeranı öldüren kişi zamanında hastalanan padişahın veziridir. Saklı kalması gereken yerini söyleyen kişi ise Cemşab’dır.

Şahmeranın Fotoğrafı Varmı? Şahmeranın Gerçek Yüzü

Şahmeranın fotoğrafı gelen rivayetlere göre aşağıdaki gibi çizilmiştir

Şahmeran Fotoğrafı

Tarsus Şahmeran Heykeli

Tarsusun ilçe merkezinde bulunan şahmeran heykeli:

Tarsus Şahmeran Heykeli

Şahmeran Hikayesi Gerçekmi? Gerçekte Varmı?

Şahmeran hikayesi bir efsanedir gerçekliği kanıtlanmamış olsada birçok kişi tarafından inanılmaktadır.

Şahmeran Neden Evlere Asılır?

Şahmeranın neden evlere asıldığı net bir şekilde bilinmesede öngörüler halkın şahmeran sevgisinden kaynaklı olduğudur. Şahmeranın Cemşed’e yaptığı iyilikten ötürü sevgi duyulduğu düşünülmektedir.

Şahmeranı Görenler Kimler?

Rivayete göre şahmeranı Cemşed ve dönemin hastalanan padişahının Veziri görmüştür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu